Egy egyszerű lépéssel segíthetsz megmenteni a bolygót - Cseréld le a Google-t

Nagyszerű küldetést választott magának a 2009-ben indult keresőoldal, az Ecosia, miszerint a bevételüket faültetésre fordítják. Szintúgy, mint legnagyobb konkurenciájuknál a Google-nél, profitjuk hirdetésekből gyűlik össze, azonban ők ennek 80 százalékát, a világ számos pontján folytatott fatelepítési projektekre költik. Jelenleg 20 projektjük folyik 15 országban, olyan területeken, ahol a lenagyobb szükség van újratelepítésre, az erdőirtások, vagy környezeti viszontagságok miatt.

Mire mennénk fák nélkül?

"Majd, ha az ember kivágja az utolsó fát, megmérgezi az utolsó folyó vizét, kifogja az utolsó halat is, akkor rádöbben, hogy a pénzt nem lehet megenni." - (Algonkin indián jóslat)

A WWF adatai szerint, évente mintegy 7,5 millió hektárnyi fa tűnik el a Föld felszínéről, amely nagyjából percenként 27 focipályányi erdő kipuszítását jelenti. Miért rossz ez nekünk? Több okból is szükségünk van a fákra, legfőképp azért, mert oxigént állítanak elő az általunk kilélegzett szén-dioxidból. Ezenkívűl más egyéb gázokat is megkötnek, melyek üvegházhatást okoznak, így tisztítva a levegőt. Továbbá helyreállítják a talaj minőségét, megakadályozzák az aszályt és az áradást, valamint nagyszerű élelem-, energia- és vízforrásnak számítanak.

erdőirtás

Nem csupán a faültetés miatt zöldek

A rengeteg elültetett fán kívül, további előnyei is vannak környezetünkre nézve, ha ezt a keresőoldalt használod, például szervereik 100 százalékban csak megújuló energiát használnak. Állításuk szerint, minden elküldött keresés 1 kg szén-dioxidot semlegesít. Ez azt jelenti, hogy ha az Ecosia annyi keresést bonyolítana egy nap, mint a Google, akkor a bolygó összes szén-dioxid kibocsátásának 15%-át semlegesíteni tudná.

Az erdőknek védelemre van szükségük, éppúgy mint magánéletünknek. Az Ecosia dolgozói ígérik, hogy mindkettő védelmére egyaránt odafigyelnek. Biztosítanak róla, hogy vigyáznak személyes adatainkra, nem adják el internetezési szokásainkat, profilunkat, nagyobb profit érdekében a hirdetőknek. Amennyiben téged is idegesítenek az állandóan visszatérő reklámok, melyek szinte a vesénkbe látnak, érdemes az Ecosia-ra váltanod!

ecosia

A cég szavahihetőségét az bizonyítja, hogy teljes mértékű pénzügyi nyilvánosságot vállalnak. Havi pénzügyi kimutatásaik, mindenki által elérhetőek, így pontosan nyomonkövethető, hogy a kereséseinkből befolyt összeget mire is költik el.

Szinte már elkönyvelhető a siker

Igaz a keresőoldal már mostanra is áttörő sikereket ért el, azonban messze van még a kitűzött céljuk, az egymilliárd fa elültetése. Jelenleg kicsivel több, mint 57 millió fát ültettek már el, 7 millió aktív felhasználó segítségével. A készítők becslése alapján, kb. 45 db keresés után gyűlik össze 1 fára elegendő bevétel, ez jelenleg 1,1 másodpercenként valósul meg. Érdekességképpen, a Google-nél átlagosan 3,8 millió keresést futtatnak percenként.

faültetés

Ahhoz, hogy mi is hozzá tudjunk járulni ehhez a csodához, csupán annyi a teendőnk, hogy napi internetezésünk során kereséseinket innentől az ecosia.org-hoz intézzük, mely kinézetében és működésében is sokban hasonlít a legnépszerűbb keresőoldalhoz. Igaz, teljes mértékben nem ér fel a legnagyobb konkurenciáihoz (nincsen teljesen támogatva még a magyar nyelvű keresés például), és évekig még biztosan nem is fog, azonban ebben kárpótolhat minket a tudat, hogy mi is aktívan hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez.

Amennyiben sikerült meggyőznünk titeket, az a legegyszerűbb megoldás, ha beállítod alamértemezett keresőnek a böngészdődben az ecosia.org-ot, vagy telepítheted kigészítőjüket a böngésződbe (Chrome, Firefox), illetve már elérhető mobil applikációjuk Android, iOS és Windows Phone eszközökre is.