TOP 5 retro weboldal, amik még ma is működnek

Összegyűjtöttük nektek az 5 kedvenc retro weboldalunkat, melyek a 2000-es évek leglátogatottabbjai közé tartoztak. Van köztük olyan, melynek még jelenleg is megdöbbentően magas a látogatottsága.

Teveclub

alt text

A 2000-es évek elején létezett egy emlős, mely elárasztotta az országot. Mindegy, hogy kertes házban laktál, vagy épp egy panelház 10. emeletén, te is nyugodtan tarthattál egyet, vagy akár többet is. Ez az állat pedig nem más, mint a teve. Akkoriban a fiatalok (vagy akár a felnőttek) körében talán kedveltebb háziállat volt mint a kutya vagy a macska. Ráadásul a fenntartási is jóval gazdaságosabb volt. Éhes volt? Klikk, klikk, klikk... Szomjas volt? Klikk, klikk... Tanítani, idomítani kellett? Klikk, klikk, klikk... Ennyi volt az egész. Nem kellett hosszú sorokat végigvárni a bevásálóközpontokban azért, hogy kedvencünknek élelmet vagy bármi játékot vásároljunk.

Lehetőségünk van a tevéket tanítani különböző trükkökre. Ma már több mint 300 megtanítható trükk létezik. Egy trükk elsajátításához különböző számú leckét kell megtanítani. A teve naponta egy leckét, amennyiben a kedv-szintje 95% fölött van, egyszerre két leckét tud megtanulni.

Ennek azonban volt néhány hártránya is.

  • Ha meg akartuk simogatni kedvencünket, akkor csak a szép nagy CRT monitorok üvegét érezhettünk kezünkön. Ebből kifolyólag az összes teve simogatása ugyanolyan érzés volt.
  • Utazásra nem volt alkalmas.

Ellustultál? Meguntad? Nem gond! Bármikor hibernálhattad és amikor újra kedved támadt, csak pár kattintással felolvaszthattad kedvencedet és folytathattátok kalandotokat az online tevegelés világában.

Az oldalt 1997-ben alapították és néhány évvel később már közel 200 000 teve élt Magyarország háztartásaiban. Ez pontosan annyi, mint ahány elektromos Renault futkározik szerte euróbápan. (2019. márciusi adatok alapján)

Hősemberképző

alt text

Hasonlóan a Teveclub-hoz elindult egy újabb oldal, ahol ismét lehetőséget kaptunk egy egzotikus "háziállat" vagy mondhatni virtuális családtag nevelgetésére. Visszatekinthettünk az őskorba (nem, nem az 1990-es évekre gondolok) és néhány kattintással saját (h)ősembert készíthettünk. Hasonlóan szeretett tevéinkhez, itt is sok lehetőségünk volt szórakoztatni kedvencünket.

A tanítás, etetés, itatás itt is alap funkciók voltak. Azonban itt lehetőség volt "kereskedni" is. Kérhettünk kölcsön pénzt (buznyákot) más játékosoktól.

Viszont a tevék után sajnálatos módon itt sem volt alapvető képesség a szobatisztaság. Kezdetben ugyanis nem volt képes ősemberünk szobatiszta életmódot folytatni. Ezt szükséges volt megtanítani neki, amihez csupán néhány leckére volt szükség.

G-portál

alt text

A G-portál korában a weboldalak olyan mennyiségben jöttek világra, mintha gyártósoron készültek volna. Ekkor mindenki, aki kicsit is szerette volna magát kiélni az online világban, készített magának egy "weboldalt". Nem számított, hogy csak egy szolgáltatást szerettél volna bemutatni, vagy éppen a tinédzserkorodat szeretted volna menüpontokba és weboldalba ültetni, hogy megoszthasd a világgal.

A G-portál lehetőséget adott, hogy programozói tudás nélkül létrehozd saját weboldalat. Akkoriban élte fénykorát a "#mindenvillogjon" és a "#mindenmozogjon". Az a G-portálos weboldal ahol nem volt legalább 10-15 animáció, akkoriban olyan volt mint ma az, hogy nem vagy fennt a fészbúkon. Gáz.

Mai szemmel nézve, abban a korban az volt a divat, hogy minél olvashatatlanabb weboldalakat gyártsunk. Ahol lehetséges ott legyen mindenképpen gif vagy bármiféle mozgó objjektum, hogy még véletlenül se tudják végigolvasni szemfájdalom nélkül az oldaladat és persze észrevegyék az összes csillogó-villogó menüpontot az oldalon.

Természetesen az sem maradhatott ki egyik oldalból sem, hogy az oldalon feltüntessük azt, hogy hányan nézték meg weboldalunkat. Minden oldalon kötelező jellegű volt egy látogató számláló.

Szerencsére ez a korszak már lezárult és gyönyörű letisztult oldalakat készítünk, melyek nincsenek tele epilepsziarohamot előidéző villogásokkal.

Chat.hu

alt text

A chat.hu egy magyar fejlesztésű online csevegőfelület volt. Fénykorában szinte mindenki használta legalább néhány alkalommal. Rengeteg tematikus csevegőszoba és csoport közül volt lehetőségünk választani, ahol az érdeklődési körünkbe tartozó társainkkal tudtunk beszélgetni.

Ezen kívül természetesen lehetőség volt személyes beszélgetések indítására is.

Regisztráció során bármilyen felhasználónevet használhattunk, így ha akartuk akkor a személyünk teljesen anonim maradt mindenki számára. Ebből kifolyólag sokan használták arra, hogy másokat megtréfáljanak vagy éppen egy 20-as éveiben járó fiatalembernek adják ki magukat, holott a koruk megközelítőleg annyi volt mint egy közel 3 millió forintot érő Chivas Regal Whiskey. Nagyjából 40-50 éves.

Számos előnye mellett a fenti lehetőség miatt, akadtak azonban hátrányai is. Mégpedig az, hogy sosem tudhattad igazán, hogy valójában kivel is csevegsz.

Startlapjátékok

alt text

Rangsorunk 5. helyezettje, a 2000-es évek általános iskolai számtech óráinak kötelező jellegű kezdőlapja: a startlapjatekok.hu. Nem számít, hogy az autós, ügyességi, lövöldözős, sport, vagy logikai játékokat szeretted, itt pillanatok alatt találhattál magadnak nagyszerű elfoglaltságot. Gyors betárcsázás után már csukott szemmel nyitottad meg a kedvenceidet, különböző füleken, hogy minél hatékonyabban telhessen a napi, internethasználatra kiszabott 30 perced (persze szigorúan csak este 6 után, mert akkor volt olcsóbb).

A másik opció az volt, hogy beültél a helyi könyvtárba, csatlakoztál a szokásos arcokhoz, majd miután meguntátok a Worms Armageddon-t, felmentetek a startlapjatekok.hu-ra, és azon versenyeztetek, hogy ki gyűjt több pontot gördeszkázásban, ki jut el messzebb salakmotorral, vagy éppen ki jut ki hamarabb a bezárt, hátborzongató virtuális szobából.

Mindannyiunknak meg voltak a saját kedvencei, állítottunk fel megdönthetetlen rekordokat. Egy mondatban így lehetne összefoglalni az oldalhoz való akkori hozzáállásunkat: "Csak még egy utolsót játszom!"